Farmacogenetica

Artikelen

Publicaties, In de media, CPIC richtlijnen

Actueel overzicht

Publicaties

Blijf op de hoogte van actuele publicaties op het gebied van farmacogenetica

DOSERING acenocoumarol en fenprocoumon

Doseringsalgoritmes acenocoumarol en fenprocoumon

De algoritmes die gebruikt zijn in de NEJM studie van Verhoef et al voor de dosering van acenocoumarol en fenprocoumon op basis van o.a. het CYP2C9 en VKORC1 genotype:

FINAL EU-PACT Dose Calculator ACE and PHE

IEDEREEN EEN DNA PASPOORT?

Bijwerkingen zijn een groot medisch probleem voor sommige patiënten

DNA onderzoek kan laten zien voor welke medicijnen iemand overgevoelig is. Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu dat er een DNA-paspoort voor meer patiënten beschikbaar komt.

Lees meer

VERTALING DPYD GENOTYPEN

Vertaling DPYD genotypen naar doseringsvoorstellen

De KNMP aanbevelingen voor de vertaling van DPYD genotypen naar doseringsvoorstellen zijn nu hier beschikbaar (aangeleverd door Dr. Jesse Swen, LUMC).

>  Thiopurine Methyltransferase Genotype, Thiopurine Dosing

POLYMORFISMEN EN AGRESSIE

Relatie genetische polymorfismen en agressie 

Start onderzoek Erasmus MC en LAREB naar relatie genetische polymorfismen en agressie als bijwerking van antidepressiva.

CYP450 ENZYMEN

Recente publicaties Farmacogenetica | CYP450 enzymen 

De meest recente publicaties op het gebied van de Farmacogenetica, met als onderwerp CYP450 enzymen.

LEES MEER

Actueel 

In de media

DNA TEST ANTIDEPRESSIVA

Test dna van patiënt voor hij antidepressiva krijgt

Een toenemend aantal huisartsen en psychiaters laat patiënten eerst testen voordat ze antidepressiva krijgen voorgeschreven. Het gaat om tests die voorspellen of patiënten een afwijkend genetisch profiel hebben waardoor ze antidepressiva te langzaam of te snel afbreken. Daardoor kunnen extreme bijwerkingen optreden.

Dit zegt de vrijdag geïnstalleerde hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC in Rotterdam: “Onder artsen neemt het bewustzijn toe dat we steeds beter kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op geneesmiddelen, omdat dit voor een deel is vastgelegd in het dna.”

DNA KATJA SCHUURMAN

In het Erasmus MC Rotterdam maken ze sinds kort DNA-paspoorten. Met zo’n paspoort kunnen medicijnen op maat worden voorgeschreven.

Weken geleden heeft Katja haar speeksel af gegeven. Nu gaat ze het lab in en krijgt ze haar eigen DNA-paspoort. Bijzonder, want Katja hoort bij één van de eerste tien mensen die het paspoort krijgt. Binnenkort kan iedereen er één laten maken. Met het paspoort kun je naar je apotheek gaan. Daar weten ze dan precies welke medicatie voor jou geschikt is. Zo slik je nooit teveel, te weinig of iets wat bij jou niet aanslaat.

AGRESSIE EN ANTIDEPRESSIVA

Agressie als bijwerking van antidepressiva

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gaat onderzoek doen naar agressie door gebruik van antidepressiva. In KRO Brandpunt (22:35, NPO 2) kondigt Lareb zondagavond aan dat zij in samenwerking met de Erasmus Universiteit het DNA van gebruikers met aggresieklachten onder de loop gaat nemen.

WERKING MEDICIJNEN

Medicijnen werken bij veel patiënten niet goed

10 tot 20 procent van alle patiënten loopt het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Een dna-test kan uitsluitsel geven.

NOOIT MEER ZIEK?

DNA uitlezen: lukt het om straks op basis van ons DNA alle ziektes te voorspellen en te voorkomen?